Przejdź do treści

Czy wejście kolorem zgłoszonym przez przeciwnika może być naturalne?

  • przez

Co do zasady przyjmuje się, iż zgłoszenie koloru licytowanego wcześniej przez przeciwnika stanowi uniwersalny (i sztuczny!) forsing. Zwykle chcemy w ten sposób zapytać o zatrzymanie albo po prostu pokazać partnerowi, że posiadamy kawał karty! Należy jednak pamiętać, iż powyższa zasada odnosi się do sytuacji, gdy przeciwnik licytował naturalnie. Ilustruje to dobrze poniższy przykład.

Czytaj dalej »Czy wejście kolorem zgłoszonym przez przeciwnika może być naturalne?

Duży teksas – czy znasz?

  • przez

Jak co wtorek w grupie Blackwood przystąpiliśmy do treningu brydżowego. W turnieju zwyciężyli Lidka i Jan – wielkie gratulacje! Na drodze do zwycięstwa musieli oni pokonać aż jedenaście par, co pokazuje, że konkurencja była spora. Poniżej jedno z rozdań, z którymi musieli się zmierzyć nasi zawodnicy.

Czytaj dalej »Duży teksas – czy znasz?

Faworyci nie zawodzą!

  • przez

16.11.2022 odbył się turniej kończący klasyfikację generalną grupy Checkback. Faworytem do wygrania turnieju był Konrad, gdyż grał z osobą, która zna osobę, która liczy wyniki. Faworytem do wygrania klasyfikacji długofalowej był Tomek. Co prawda nie grał z osobą, która grała z osobą, która liczyła wyniki, ani nawet nie dał karnetu na opalanko. Po prostu zbudował bezpieczną przewagę we wcześniejszych turniejach. Musiał wygrać!

Czytaj dalej »Faworyci nie zawodzą!

Skontaktuj się z nami